ВІЛЬНИЙ ПРОСТІР СПІЛКУВАННЯ У ОФІСІ ПОЗИТИВНИХ ЕМОЦІЙ: Теми та час детальніше
CITE » Проекти » Біржа » Біржові Статті (посилання)

Біржові Статті (посилання)

Биржевая литература или здесь https://nalivator.com/books

Біржа Вікіпедія

Аналітика

Торгові системи

Художні фільми і книги

Статьи об инвестировании

Инвестиционный калькулятор

Новости, записи, публикации одного из блогов

.

по бирже - книги: Торговля против толпы (Джон Самма), Покупка и продажа волатильности (Кевин Б. Коноли), Долгосрочные секреты краткострочной торговли (Ларри Вильямс), Секреты торговли на фьючерсном рынке (Ларри Вильямс), Метод Вайкоффа, Дэйв Лэндри о торговле на колебаниях, Секреты биржевой торговли (В.Твардовский), Теория и практика работы на росийском рынке акций (В.Рычков), Инвестиции и трейдинг (Саймон Вайн), Путь к финансовой свободе (Э.Найман), Как заработать на рынке акций (Вадим Зверьков), https://www.youtube.com/user/4304854, и все что относится к бирже (ссылки и материалы) на http://pravo-invest.biz, и в подменю html http://pravo-invest.biz/klub/znaniya.html (25 страниц) и http://pravo-invest.biz/klub.html, практика - https://www.youtube.com/user/ESdaytrader.

 

БІРЖА – БУФЕР ЕКОНОМІКИ.

 

 ... Єдине місце, де людина, що приїхала сюди на Роллс-Ройсі, покірно просить поради у людини, що приїхала на роботу на метро.

                                                                                                        Уоррен Баффет про біржу

 

Вклавши в 1900 році всього $ 100 в індекс Доу-Джонса (фьючерс), інвестор у 2000 році отримав би 10 мільярдів 772 мільйони 985 тисяч 856 доларів (за умови використання стратегії торгівлі заснованої на індикаторі з 6-ти денної середньозваженої ковзної середньої і повного реінвестування доходу).

                                                         Роберт Колбі

                                                         - Енциклопедія технічних  індикаторів ринку. с.829.

 

 Індекс української ПФТС за 2007р. виріс на 136% (банки ~ 12%, інфляція 16,6%). тобто, вклавши в нього $ 100 на початку року, інвестор наприкінці року зняв би $ 236.

 

Сьогодні ситуація змінилась і потребує не просто вкладання у біржові інструменти, а активного керівництва коштами інвестором або управляючою компанією.

Цивілізація рухається вперед і ми зменшуємо ризики захворювань, втрати сім'ї, втрати майна, але ризики пов'язані з економічним життям людини ніяк зменшити невдається без додаткових творчих з його боку зусиль.

Кредитні, страхові, центральний банк країни та інші фінансові організації, звичайно, роблять все можливе для зменшення ризиків і стабілізації економіки, і хоч ми практично не знали серйозних криз крім поточної, це не значить, що, взявши на озброєння економічні інструменти ринкової економіки, нам вдасться уникнути кризи, якщо вона відбудеться в провідних світових економіках або у наших торгових партнерів, що зараз власне і відбувається.

Біржа належить до тієї групи організацій, корисність та прозорість якої для населення країни, бізнесових та державних структур стає особливо очевидною в кризові періоди.

Не так багато в нашій дійсності прикладів чесного прозорого бізнесу та інвестування, і одним із таких яскравих прикладів і є Біржа. Тут не обдурити, ні вкрасти, ні образити не вдасться, тут панують надія та прикристь, радість і гіркота, прибуток і збиток, але ..., хоча інвестиції в цінні папери є по суті венчурними, тобто ризикованими, все ж таки в цілому будь-які (а особливо ті що наздоганяють) економіки у світі розвиваються, і сумарна курсова вартість акцій галузеформуючих підприємств у підсумку зростає. Зростають відповідно і доходи інвесторів-власників акцій, які вклали свої кошти в надійні або конкурентоспроможні підприємства.

Сьогодні ми не маємо інших ефективних прозорих регуляторних інструментів швидкого реагування крім Біржі.

Це і один з механізмів пропагування залучення в країну інвестиційних капіталів ззовні. І хоча капітал цей в основному призначений для спекуляцій, його наявність і диверсифікація з різних джерел є індикатором здоров'я і конкурентноздатності економіки і дає інвесторам надійний відчутний графічний сигнал про можливості інвестування в економіку та вирівнює диспропорції в оцінці цінних паперів та галузевих індексів.

            У 2008р. при загрозі рецесії економіки США і падіння ВВП Китаю (зниження на 1% темпів зростання ВВП США мультиплікується 1,5% зниженням у Китаї), які разом забезпечують приблизно 43% приросту світової економіки, при зростаючому інфляційному тиску, загрози терористичних інтернет атак, нестабільністю цін на енергоносії, ..., країни СНД могли би виступити країнами притулками для інвестицій іноземних інвесторів при розвинутій інфраструктурі Біржі та її фінансових інструментів.

            На Біржі може і повинен бути представлений весь спектр цінних паперів бізнесу країни.

Коливання котирувань з різною періодичністю, а особливо в протифазі, між підприємствами або групами, сприяють зменщенню амплітуди коливань ринку в цілому в одну сторону і таким чином нівелюються кризи, пов'язані з диспропорціями розподілу капіталу між галузями економіки. Вони чітко вказують, у які галузі потрібно негайне інтенсивне інвестування. Таким чином, міністерства і усі громадяни країни бачать в який бік треба направляти ресурси держави і приватного інвестора. Люди голосують грошима і відбувається самоконтроль і саморегуляція інвестиційних потоків через біржу. Надлишки і дефіцит капіталу врівноважуються механізмом попиту і пропозиції. Ця рівновага не буває стійкою, оскільки в цілому економіка розвивається.

Якщо населення бачить, що вкладені кошти працюють на розвиток, спостерігається ефект самопереконання, співучасті та економічного, насамперед, патріотизму. Інвестор фізично відчуває як його частка грошей працює на країну чи підприємство. Починає працювати механізм самовиконуючогося пророцтва, яке робиться власноруч, в тому числі і у відповідності з теорією морфічного резонансу Шелдрейка по якій Всесвіт вчиться у себе і одночасно творить себе ж. Ефект доповнюється ще й самоусвідомленням власної значущості у менеджерів компаній, що перебувають на підйомі. Колективний розум, переконаний у своїй інвестиційній правоті переконує і тих у кого інвестує і ті намагаються відповідати очікуванням. Однак так відбувається не завжди.

Іноді виникають інвестиційні бульбашки, або провали внаслідок некоректної інформації, непропорційного використання похідних інструментів, завищених очікувань, або істерії роздмухуваній ззовні, наприклад, ЗМІ. І все ж таки піки і спади попиту (волатильність) зазвичай стосуються не ринку в цілому, а окремих компаній і галузей.

Яскравий приклад колективного розуму - створений Бобом Нуроком індекс W $ W пророкував коливання індексу Доу-Джонса і щотижня висвітлювався в 1972 -1984 роках для телеглядачів (і дозволяв їм заробляти) каналу PSB. Протягом 12 років індекс вірно пророкував значення DJIA на 13 тижнів наперед - в 70,4% випадків; на 26 тижнів наперед - в 79,5% випадків і на 52 тижні вперед - в 81,6% випадків. Оскільки Нурок пішов  з телебачення це стало причиною зникнення індексу W $ W.

Якщо ви переконаєте людей за допомогою біржових графіків і цифр (або подібних дуже змістовних прес-конференцій), що з їх, хай і невеликими але інвестиціями і співучастю, в економіці все буде добре -  в с е   д і й с н о   б у д е   д о б р е.

Ще більш точні прогнози дає колективний розум великої групи не пов'язаних між собою людей (немає кластерних зв'язків) це ті, хто не є клієнтами одних і тих самих інформаційних систем, розкидані географічно, складають різні професійні та соціальні групи і т.д .... По ідеям Юнга в таких випадках зв'язок між людьми відбувається на рівні «колективного підсвідомого» як агрегація існуючої інформації і вироблення рішень на її основі. 

Бувають випадки прогнозування і зовсім дивні, описувані серйозними фахівцями і теорією квантової психології. Наприклад, опис Бартоном Біггсом (Morgan Stanley і Traxis Partners) у книзі «Вийшов хеджер з туману ...» прогнозів Джадсона Томаса, які були феноменально точні протягом цілого року перед його смертю.

Одна з найважливіших послуг які надаються Біржою ринковій економіці для стабілізації економічної ситуації, полягає в підтримці високої ліквідності цінних паперів, які на ній обертаються.

Наприклад, ринкова вартість цінних паперів, що котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі, становить до 25% національного багатства Америки.

Якщо з якихось причин власність у країні виявлялася неліквідною - виникали панічні настрої і саме Біржа дозволяла бізнесу пережити ці тимчасові труднощі з допомогою коштів отриманих від продажу своїх цінних паперів на фондовій Біржі. Вже більше 100 років завдяки Біржі цінні папери - це найліквідніший товар в країні.

Цінні папери для їх власника, у тому рахунку є і надлишковими активами, отже, Біржа – це і ринок надлишків, вилучених у інвесторів з метою розвитку певного бізнесу та забезпечення для інвестора більш високого, але і ризикового доходу. Як і всі надлишки вони зростатимуть в період розвитку або процвітання, або будуть танути у період кризи. І як жировий прошарок (запас, буфер) вони абсолютно необхідні будь-якому здоровому організму.

Сьогодні в країні єдиною реальною гарантією доходів від держави є пенсія. Однак, коли розміри її малі, а відсоток на депозитах у банках ледве покриває інфляцію (або гарантовано буде знижуватись), оволодіння інвестиційними стратегіями в різні активи: акції та біржові ф’ючерси на індекси економік, галузей,  що розвиваються або в пайові інвестиційні та пенсійні фонди, які працюють з цінними паперами, опціони, та інші інвестиційні інструменти, можуть забезпечити, як у західних країнах, солідну надбавку до пенсії. Небагато з того, що потрібно для її отримання - терпіння, інформованість і трішечки освіти, навідь і з інтернету.

У США, де банківські вклади вважають інвестиціями минулого століття, співвідношення внесків в інвестиційні інструменти до вкладів на депозитах складає 70% до 30%, в Європі 50х50, в Україні це 0,8% (2 млрд.грн) від банківських вкладів.

Рідко в США можна знайти серед середнього класу родину члени якої не інвестують на біржі. А ми, які були самою розвинутою нацією при СРСР, на жаль, пасли задніх. Ми звикли збирати, а не інвестувати, зберігати, а не вкладати. Допомогти змінити десятиріччями сформовану психологію покликані інвестиційні організації і Біржа.

Не потрібно списувати з рахунків і освітню роль держави.

Більше 60% населення Росії вважають фінансові послуги занадто складними і незрозумілими. Тому зрозуміло, скільки фінансово освідчених людей заробило (згадаємо дев`яності) і заробить на фінансовій безграмотності.

Росія запустила у 2008р. програму фінансового лікнепу вартістю в $ 100 мільйонів (на 5 років). Найбільше коштів ($ 42 млн) піде на створення фонду фінансування ініціатив регіональних адміністрацій, компаній та вузів. Також чимала сума ($ 26 мільйонів) знадобиться, щоб підтримати освітні спецпрограмми. Значні гроші витратять на освітні ярмарки, інтернет-портали, підручники і тлумачні словники.

        21.01.2008г. створена комісія з фінансової грамотності населення при президенті США.

У Россії в сьомому, а в США ще у п`ятому класі учні знають, що таке біржа і навіщо вона (приклад).

В Україні не те що не знають, а в баготьох школах ще й доводять, що про біржі дітям не можна розповідати, а деякі економічні вузи не мають у програмах теми про біржі. А оскільки економіку у школах читають одну годину у неділю у випускному класі, частина дітей виходить у світ після школи, навідь теоретично непідготовленими до капіталістичної економіки, оскільки ще з часів соціалізму зберігся підхід до економіки як до безконкурентного середовища. А фінансово неспроможні і інформаційно необізнані батьки та несвідчені діти після школи вдаються до примітивних але всім відомих дій - торують шлях чи на ринок, чи заграницю, чи відтягують час зрілості тягнучи дітей у ВУЗи, і тільки небагатьом пощастить отримати практичне конкурентноспроможне ремесло або робоче місце. 

Популярні інтернет-платформи (для товарних бірж, або фондових - Quik, Smart, МТ4… - приклад) для навчання торгівлі на Біржі, Інтернет-телешоу, з прогнозними шоу типу шоу Боба Нурока, використання комп'ютерно-аналітичних ігор типу Менеджер-Біржа-IPO, Центри інвестиційних технологій, фідуціарних досліджень, ... які аналізують реалістичність інвестиційних пропозицій, рейтингові агентства, які дають високоточні прогнози і гарантують відсутність між респондентами кластерних зв'язків, олімпіади з економіки (Росія - приклад), універсіади з економетрики (Росія - приклад), фестивалі навчальних програм (Росія - приклад), програми для дошкільнят і молоді (Росія - приклад), універсіади з економіки (Україна - приклад), широта поглядів (приклад) і використання клітково-автоматних моделей для дослідження дифузії іновацій, можуть перервати інерцію соціальної пам`яті двох поколінь та змістити економічні цикли, щоб прискорити розвиток соціально-економічної свідомості населення України і підвищити довіру до самостійного інвестування - у рази. 

Формування рейтингів, а так само проведення попередніх або предаукціоних, тендерних оціночних брифінгів на купівлю-продаж товарів, бізнесу, кваліфікації працівника, ..., підвищить і прозорість бізнесу.

Взагалі все, що піддається оцінці широким загалом через модифіковані Інтернет-платформи та спеціалізовані сайти, зробить подібні програми повсякденним інструментом для аналізу та управління, громадського контролю, наприклад, за чиновниками, де населення через Інтернет буде оцінювати, що чиновник кожний день робить для себе, а що для країни. Для такої оцінки громадою ідеально підходять принципи на яких створені біржові платформи.

Біржа дуже важлива і для банків. Адже банки тримають державні і корпоративні папери на великі суми. Ці ліквідні кошти можуть бути швидко продані на фондових біржах. Таким чином, підвищується прозорість і ліквідність банківської системи оскільки механізми товарної або фондової Біржіна відміну від банківськихпрозорі і демократичні.

Біржа дає сигнали щодо зміни процентних ставок і для національного банку і, що дуже важливо - сигнали для активізації податкової політики тому що одних монетарних методів часто буває недостатньо (приклад - остання глобальна криза).

Періоди економічних спадів яскраво відбиваються на біржі і тоді уряд повинен збільшувати бюджетні витрати, створювати робочі місця і здійснювати інвестиції безперервно, щоб стимулювати попит на продукцію. Неринкові штучне втручання в економіку швидко отримає оцінку на біржі і вона відіграє надлишки.

Зміни урядів будуть відбуватися рідше і будуть більш передбачувані, оскільки їх результати сьогодні і історія, що відображується в біржових індексах, наочно ілюструє населенню і усьому світові поточні зміни в економіці.

Вилучення у інвесторів надлишків грошей і залучення їх в біржове обертання, тобтов цінні папери  допоможе впоратися з непрогнозованою інфляцією та і з «великою депресією», яка неминуче настане і у нас, якщо нічого не зміниться у методах регулювання ринковою економікою.

Особиста участь у інвестиціях населення зніме соціальну напруженість і невдоволення «керманичами» економіки, оскільки кожен візьме на себе добровільно частку відповідальності за її розвиток своїм внеском у правильному напрямку.

Немає більш регулярного і надійного джерела для аналізу економічної ситуації в макро і одночасно мікро-економіці, в тому числі з урахуванням історії, перспективи та конкурентноздатності, ніж Біржа.

Це один з тих регуляторів безпеки, який робить незатоплюваною економіку.

Якщо ви не знаєте, як далі розвивати підприємство (країну) ліквідуйте у грошей функцію накопичення, введіть гроші з демерреджем, а для міжнародних обмінів введіть біткоїни, сформуйте кластери малих регіональних громад і зробіть працівників-громадян співвласниками прибутку та кредиторами підприємств - дайте їм цінні папери та можливість інвестування за їх гроші і замініть Держпланування біржею, тут акції різних підприємств зможуть змагатися ціною. В ціні враховано все - надії та перспективи, ініціативи і побоювання, творчість і лінь, чутки і реальність, економічні показники і динаміка вартості підприємства (країни) (детальніше).

На початку 1927 року Рада народних комісарів і Рада Праці та Оборони прийняли рішення, що обмежує роботу бірж, і в результаті з 70 бірж залишилося 56, а в 1929-1930 рр.. і вони були закриті. З цього часу і почалося відставання радянської економіки від світової.

                                           Е. Санкер про причини неконкурентоздатності економіки СРСР

У Радянському союзі акції підприємств, це та частина всенародного добра, яка могла б належати його громадянам практично в грошовому еквіваленті, а не у вигляді нематеріальних декларацій про всенародну власність, яка чомусь раптово опинилася в руках можновладців.

Навіть при держвласності на підприємства люди б голосували грошима - підвищенням котирувань на цінні папери підприємств які виробляють якісні товари та послуги, уряд мав би чіткі сигнали з Біржі для переміщень інвестицій в потрібні галузі і Держплан був би непотрібен. Порівняння динаміки котирувань з зарубіжними аналогами після IPO на закордонних майданчиках дозволяло б робити об'єктивний аналіз про відставання або випередження у розвитку.

Тоді б і роль комуністичної партії, на членах якої лежить відповідальність у проведенні реформ на свою власну користь або на користь її представників, яким довірили керувати акціонованим майном, звелася б у підсумку тільки до ідеологічного популізму, що підтримував би впевненість населення в завтрашньому дні, і не мала б на економіку вирішального впливу.

Будь-яка партія, яка запропонує як реально повернутися, нехай навіть через 20 років до питання роздачі акцій (чесна додаткова емісія) колишніх державних підприємств (читай всенародного надбання створеного нашими предками і нами), стане суперпопулярною і переможе на виборах в країні навіть з невисоким рівнем фінансової освіти населення (а інтерес до фондової біржі підскочить до рівня як у США, і можливо навіть перукарні стануть акціонерними товариствами при спрощення механізму акціонування).           

Рейтинго-аналітичне агентство під назвою "фондова біржа" завжди мало б об'єктивні показники думки мудрої спільноти, социалізм зберігся б як система, і його результати були б куди більш вражаючими, ніж китайські.

З точки зору соціальних систем і приватної власності немає більш демократичного виду участі у власності населення країни, ніж участь інвесторів своїми грошима (тобто ставленням до компанії) і володіння частиною власності у вигляді акцій. Населення голосує за стиль та методи управління компанією і економікою курсової вартістю акції. Населення голосує за біржові механізми.

Населення голосує за освідчене інвестування та збереження вкладів.

Зосталось забезпечити збереження вкладників, і, - їх життя.

Оскільки більшість наших можливих емітентів не готові працювати прозоро, необхідно створити біржу для «п'ятого ешелону» зі спрощеними правилами лістингу. Про це в наступному матеріалі.

 

1. Індекс Доу-Джонса створено в 1896р. і розраховувався як просте середнє арифметичне щоденних цін акцій 20 великих залізничних компаній на момент закриття біржі.

 2. Світовий міжбанківський валютний ринок Forex виник після припинення в 1971р.дії Бреттон-Вудської системи регулювання валютних курсів - як результат переходу до плаваючих курсів валют. З цього часу Forex став найбільш динамічним і ліквідним ринком і єдиним в світі ринком, що працює цілодобово.

 

 &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Біржа – аналітичній Держплан та місце відображення конкуруючої ефективності.

Можна інвестувати і в індекс регіону (тобто торгувати похідним від нього інструментом). Для цього потрібно створити і котирувати регіональні цінні папери, похідні і паї фондів. Місцевому та міжнародному інвестору відразу видно чи варто вкладати гроші в економіку регіону. 

Але час не терпить. Наздоганяти такими темпами ми будемо ще років десять після закінчення кризи.

 

Сильне керівництво країни навіть в період рецесії здатне тільки своєю присутністю підтримувати ліквідність ринку серед професіоналів.

                                                                                                                             Е. Санкер

 

 Основний принцип будь-якого інвестування (проекти, цінні папери ...):

Неважливо куди (галузь, інструмент ...),

коли (час, місце ...),

при  яких умовах тренда (підйом, падіння, …),

ви інвестуєте (інвестуючи в падіння ви спекулюєте тобто так оцінюєте),

важливі лише розмір інвестиції, стратегія виходу і стратегія керування вашою позицією. 

Пам'ятайте, інвестуючи, ми купуємо майбутнє.

                                                                                                                             Е. С.

 

 Про СПЕКУЛЯЦІЇ.

 Акціями спекулювати будуть завжди. Та й навряд чи бажано припинити цю справу. Людей не зупинити попередженнями про ризик і втрати. Навіть самі здатні і досвідчені люди помиляються в оцінках майбутнього.

Озираючись назад і порівнюючи нинішній стан справ з тим, що я застав на Уолл-стріт двадцять п'ять років тому, повинен визнати, що багато чого змінилося на краще. Старомодні гральні будинки зникли, але все ще повно комісійних "брокерських" контор, процвітаючих за рахунок чоловіків і жінок, що жадають швидкого збагачення.

                                                                                                                                     Едвін Лефевр

 Відсутність пропаганди чесного способу життя та інститутів які проводять такі способи у життя, моральних принципів ... наочні приклади можновладців підозрюваних в обмані, вбивствах, бездіяльності і безпринципність ... робить безглуздим заклики від їх імені до народу про життя у відповідності з загальнолюдськими нормами.

                                                                                                                                    Е.С. 

... У бідніючому світі краще викликати безробіття, ніж разчарувати рантьє! (для виборців це виявилося важливота пізніше він передумав) 

                                                                                                                          Джон М. Кейнс

Грешно быть бедным и не знатным, когда в стране есть путь.

                                      Грешно быть знатным и богатым, когда в ней нет пути.

                                                                                                                         Конфуций

 

                               Автор  О. Загоруйко «ДІЛОВІ ЗВЯЗКИ» №2 (120), березень 2009р. Електронний варіант в редакції 2013року.

Матеріали

Універсіади-2013 - частина національного ексклюзивного комплексного продукту об'єднаного під спільною назвою - "(ЕЕККОО)"(еколого-економічний, конкурсно-консультаційний, образотворчий осмос)(економіка дружня до екології "ЕКО в квадраті", позашкільні технології засвоєння знань та вмінь у мобільній школі майстрів), готує пропозиції до законів по освіті, екології, економіці, культурі та спорту, подає власні проекти до Книги рекордів України, підтримує творчі ініціативи та починання. ЕЕККОО складається з Програми "Територія інновацій", еколого-економічних та освітньо-пізнавальних (ігри "Інтеллектуальний капітал", "Битва Еко-кіборгів", Універсіади з бізнес-моделюванням та Фінансовим плануванням Сім`ї, Програма по розділенню відходів у навчальних закладах "Європейське місто", Інтернет канал і телепрограма "ЕкоАльтернатива", "Економіка і право" та молодіжне підприємство "Рекламна платформа Альтернативний вектор", постійно діючий круглий стіл "Сучасна позашкільна освіта"), регулярних соціально орієнтованих (майстер-класи для людей з особливими потребами і дітей, які пропагують національну символіку), образотворчих (створення арт-об'єктів), конструкторсько-технічних (міжнародний фестиваль екко-моделей, майстерня веломобілей і авіамоделей, гуртки з ракетобудування) і національно-культурно-спортивних ("Вітаю Вій", новорічне шоу "ЗОЛОТА ПІРАМІДА", "Ред Рута Руеда" та інші до календарних свят, секції та турніри з тенісу, шахів, капоейри, конкурс "Еко-сімей") заходів, у тому рахунку інтерактивних, акцій («Велопаркінг кожному магазину», «Еко-локації роздільного збору відходів у кожний під`їзд будинку», патріотична акція "Рожева піраміда миру" та ін.), з використанням міжнародних программ (Stop Eco Mess, Aflatoun, «Зелена демократія» ("Розвиток спроможності учнівського самоврядування через екологічну освіту" Фонду посольства США в Україні), рекомендованих для дітей та батьків ГО «Академія творчості "АРТЕККО"», ГО «Центр інноваційних технологій», Центром інноваційних технологій освіти, авторськими творчими майстернями-лабораторіями ВОІПОПП.

«Alis inserviendo consumor»

Найближча зустріч
Консультування з Тестових Завдань
у Скайпі з 18.00 (день узгоджується за телефоном). докладніше

Заняття по економетриці, основам підприємництва та ремесел, програмуванню та WEB-дизайну, тенісу,..., у профільних клубах (гуртках) та консультаціі з закордонними спеціалістами, будуть проводитись безкоштовно і після закінчення Універсіади.

Скайп-конференція

Чекаємо реєстрацію музичне училище, технічний, агрономічний, транспортний коледж